Goedkope energieleverancier
Iedereen wil zo weinig mogelijk betalen voor elektriciteit en gas, en logisch want het zijn terugkerende kosten die iedere maand een aanslag zijn op je financiële huishouding. Een goedkope energieleverancier vinden is een eerste stap op weg naar een lagere energienota
Het is niet voor niets dat consumenten op zoek gaan naar een goedkope energieleverancier. Maar al snel je beland je in een oerwoud van energieleveranciers waar niet uit te komen is welke nu de goedkoopste is.
En vreemd genoeg betaalt de buurman zo weinig en als ik ga kijken dan is de energieleverancier duurder. Niet iedere energieleverancier is voor iedereen voordelig, een aantal belangrijke selecties kunnen voor jou net duurder zijn dan iemand anders bij dezelfde energieleverancier.
Goedkope energie
Veel consumenten denken aan goedkope energie alleen aan een voordelige prijs. Helaas zit de energiewereld anders in elkaar dan een andere markt. Waar je bij veel bedrijven beloont wordt als je langer aangesloten bent, is dit juist omgekeerd in de energiemarkt.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!
Hoe langer je klant bent hoe meer je gaat betalen. Hoe dit komt? Heel eenvoudig, energieleveranciers werken met contracten. Is je contract afgelopen dan gaat deze automatisch over in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven, je profiteert dus niet van kortingen en acties die wel gelden voor de nieuwe klanten. Een goede reden om over te stappen en ook te profiteren van mooie acties en kortingen.
Energieprijzen
Prijzen bij energieleveranciers hebben grote verschillen, niet alleen de prijs zelf verschilt. Maar ook zorgen actietarieven voor gas en elektriciteit, en grote kortingen en cashback acties voor lage prijzen.
De kortingen helpen zo op jaarbasis om de energierekening omlaag te krijgen, hierdoor ga je minder betalen per maand. Al krijg je deze korting niet iedere maand, in de meeste gevallen worden deze aan het eind van het jaar verrekend met je afrekening.
Een goedkope energieleverancier geeft soms welkomstkortingen tot bijna €400 per jaar. Genoeg reden dus om te overwegen om over te stappen.
Overstappen van leverancier
Nadat je besloten hebt om ook gebruik te maken van goedkope energie wil je natuurlijk overstappen van leverancier. Maar hoe kun je dit op eenvoudige wijze realiseren. Je kunt op internet op een energievergelijker de voordeligste energieleverancier vinden voor jouw situatie.
Oude energieleverancier opzeggen?
Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!
Bent u op zoek naar een verhuisfirma in de regio Gent? Dan hebben wij een mooi overzicht voor u.
Door het ingeven van een aantal gegevens berekent de vergelijker welke leverancier het voordeligst voor je is op jaarbasis. In de berekening zijn alle kortingen meegenomen die de leverancier je geeft. Het kan dus zo zijn dat de energieprijzen iets hoger liggen, maar door een hoge welkomstkorting ben je toch aan het eind van de rit voordeliger uit Alle prijzen welke je ziet op een energievergelijker zijn inclusief, dit betekent dat er geen kosten meer bijkomen. Bijvoorbeeld BTW is bij de berekening meegerekend.
Op deze manier weet je dus zeker dat je aan het eind van het jaar niet voor verrassingen komt te staan door toch een hoge energieafrekening. Alleen het verbruik kan schommelen, verbruik je bijvoorbeeld meer gas of elektriciteit dan je hebt aangegeven op de vergelijker dan is het logisch dat je aan het einde een hogere rekening krijgt van de energiemaatschappij.
Uitleg over de energierekening
Wanneer je een eindafrekening krijgt van je energieleverancier staan er zoveel kostenposten op dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De meeste bedragen zijn onduidelijk waar deze vandaan komen.
Het enige wat duidelijke bedrag is het bedrag wat bij moet betalen of eventueel terug krijgt van je energieleverancier.
In dit stukje proberen we je uit te leggen waaruit de energierekening eigenlijk allemaal uit bestaat en welke kosten erop voorkomen.
De energieprijs bestaat uit drie onderdelen: levering, netbeheer en overheidsheffingen. 36,8 % van je energierekening bestaat uit leveringskosten, 47% betaal je aan overheidsheffingen, 16,2% aan netbeheerkosten.
Dit is een gemiddelde bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1500 M3 gas.
Levering
Voor de geleverde elektriciteit en gas betaal je aan de energieleverancier. Geurende het jaar kunnen de prijzen wijzigen. De leveringstarieven op je jaarafrekening zijn daarom gemiddelde tarieven over de periode waarin je de energie hebt verbruikt.
Dit geldt uiteraard niet als je een vaste prijs hebt voor je energie en gas. In dat geval staat het tarief vast tijdens de looptijd van je contract, dit kan 1, 2 of meer jaren zijn.
Je energiemaatschappij bepaalt hoeveel je betaalt voor de levering van gas en elektriciteit.
Transport
De energieleverancier laat je ook betalen voor je aansluiting op het energienet en voor de kosten van transport van gas en elektriciteit. Dit doet de energieleverancier namens de netbeheerder.
Deze kosten vallen onder netbeheerkosten. Vanaf 1 augustus 2013 ontvangt iedereen een gecombineerde rekening, een factuur van je energieleverancier met netbeheerkosten en leveringskosten.
De ACM bepaalt hoeveel je betaalt voor de aansluiting van elektriciteit en gas.
Huur van de elektriciteit en gasmeter
Bij de netbeheerder kun je de gas en elektriciteitmeter huren. Je kunt niet kiezen aangezien er maar een netbeheerder in je regio is. De kosten voor het huren van een gas of elektriciteitmeter bepaalt de overheid.
Energiebelasting
Energiegebruik belast het milieu. Daarom word er over het gebruik ervan belasting geheven. Hiermee probeert de overheid het energieverbruik te verminderen om zo het milieu minder te belasten. De goedkope energieleverancier neemt de rekening voor zich en draagt deze over aan de overheid.
Per elektriciteitsaansluiting wordt er een korting toegekend, de zogenaamde heffingskorting. Deze wordt ieder jaar vastgesteld en verrekend met de energienota. Deze valt onder de post vermindering energiebelasting. De vermindering geldt alleen voor onroerende zaken zoals een huis of kantoor.
Opslag Duurzame energie
Vanaf 1 januari 2013 betaal je een heffing genaamd Opslag Duurzame Energie. Deze belasting is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren.
Het tarief geldt per kWh voor alle elektriciteitsproducten en per m3 voor alle gasproducten.
Energierekening op tijd?
De ACM verplicht de energieleveranciers binnen 6 weken een eindafrekening te sturen voor gas en elektriciteit aan de consument die verhuist is of overgestapt naar een andere energieleverancier.
Jaarafrekeningen moeten binnen 8 weken na afloopt van het (contract) jaar worden verstuurd.
Jaarafrekening en eindafrekening
Een jaarafrekening krijg je 1 keer per jaar, een eindafrekening krijg je als je of verhuist of overstapt naar een andere energieleverancier.
Tevens vermeld een jaarafrekening het verbruik van het afgelopen jaar en zie je of je geld terug krijgt of geld moet bijbetalen.
Energievergelijker gebruiken!
Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!