Energieleveranciers vergelijken

Wil je besparen op je energierekening dan is energieleveranciers vergelijken een goed begin van je zoektocht. Er zitten nogal wat verschillen in de prijzen van gas en stroom bij de leveranciers.

Dit komt vooral door de acties en kortingen die zij geven om klanten binnen te halen. Aan een ander soort stroom ligt het niet, stroom is bij iedere leverancier hetzelfde.

Kwaliteit bestaat niet, de stroom die bij jou uit het stropcontact komt is dezelfde stroom als bij de buurman. Het enige verschil kan zijn dat de opwekking op een andere manier is gebeurd, dan spreekt men over groene en grijze stroom.

Reden om te gaan energieleveranciers te vergelijken

Er zijn verschillende redenen waarom je de verschillende energieleveranciers met elkaar zou kunnen vergelijken. Dit kan de prijs zijn, of een service waar je niet tevreden over bent. Ook de overstap van grijze naar groene stroom kan een reden zijn om te gaan kijken naar de voordeligste energieleverancier.

Energievergelijker gebruiken!

Vergelijk tarieven van verschillende energieaanbieders met de gratis online vergelijker. Bespaar honderden euro';s per jaar op uw energienota!

Leveranciers worden veelal op prijs vergeleken, maar ook het contact of de service van een bepaalde maatschappij kan de doorslag geven om te gaan vergelijken. Heb je voor je persoonlijke wensen de beste of goedkoopste leverancier gevonden dan kan je eventueel overstappen om geld te besparen.

Overstappen van leverancier

Nu je besloten hebt om over te stappen van energieleverancier leggen we je uit hoe dit precies in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden om niet opgezadeld te zitten met extra kosten welke onnodig zijn.

We nemen de drie stappen welke nodig zijn met je door:

 

  • Op de vergelijker vul je het verbruik op jaarbasis in van gas en energie. Ook de postcode is belangrijk om de juiste regio te selecteren van de vergelijker. Weet je niet precies hoeveel je verbruikt, ook kun je het aantal personen invullen.
  • Nadat je de gegevens hebt ingevuld berekend de vergelijker welke energieleverancier in jouw regio het voordeligst is. Met behulp van filters kun je specifieke wensen ingeven, bijvoorbeeld groene stroom, variabele tarieven of andere wensen. Op deze manier maak je een goede keuze voor je eigen situatie.
  • Nadat je een keuze hebt gemaakt klik je op aanmelden en je gegevens worden verstuurd. In veel gevallen ontvang je direct een ontvangstbevestiging van je nieuwe leverancier. Vanaf het moment dat je de bevestiging binnen hebt beginnen de 14 dagen bedenktijd. Binnen deze 14 dagen kun je zonder opgaaf van reden je contract nog opzeggen.

Oude energieleverancier opzeggen?

Gaat u verhuizen en kiest u gelijk voor een andere energieleverancier, vergeet dan niet uw bestaande contract op te zeggen!

Bent u op zoek naar een verhuisfirma in de regio Gent? Dan hebben wij een mooi overzicht voor u.

Je nieuwe leverancier zegt je huidige contract op, hier hoef je dus zelf niets voor te doen. Bang zijn om zonder energie en gas te zitten is ook niet nodig, geruisloos zonder dat je er iets van merkt ben je overgestapt naar een andere energieleverancier. Het geld besparen kan beginnen.

Waar moet ik opletten bij het overstappen van leverancier?

Het belangrijkste waar je op dient te letten bij het overstappen naar een andere leverancier is de looptijd van je contract. Heb je momenteel een contract voor onbepaalde tijd, dan kun je zonder problemen overstappen.

Houd er wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt van 30 dagen. Je nieuwe leverancier zal er voor zorgen dat je op het goede moment over kunt stappen.

Heb je een contract wat verder loopt dan twee maanden de toekomst in dan is het niet verstandig om over te stappen. Doe je dit wel dan krijg je waarschijnlijk van je huidige energieleverancier een opzegboete. Hoe hoog deze boete is hangt helemaal van je energieleverancier af.

Is je contract niet verder dan twee maanden in de toekomst dan kun je ieder moment overstappen. Je zal geen opzegboete krijgen, de nieuwe leverancier zal je huidige contract opzeggen en zorgen voor de overstap.

In theorie is het alleen een administratieve handeling die gedaan moet worden. Geruisloos zal je daarna gebruik maken van een andere leverancier voor je gas en stroom.

Netbeheerder en energieleverancier

Het transport van energie en de levering zijn tegenwoordig gesplitst, sinds de liberalisering in 2004. Een leverancier houdt zich alleen bezig met het leveren van energie, een netbeheerder beheert één of meer energienetten en is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit en gas over dat net.

Ook word je aansluiting gerealiseerd op dat net. Per regio is een netbeheerder verantwoordelijk. Je kunt niet voor een andere netbeheerder kiezen, deze zijn wettelijk vastgelegd.

Keuze in leverancier

Per 1 juli 2004 heb je een vrije keuze in het maken van de energieleverancier. De energieleveranciers welke leveren in jou regio kun je een keuze uitmaken.

Zo kun je energieleveranciers vergelijken welke voor jou aantrekkelijk zijn of voordelig.

Gemiddeld energieverbruik?

Op basis van het gemiddelde energieverbruik kun je de voordeligste energieleverancier berekenen. De hoogte van de energienota is wel afhankelijk van een aantal factoren, de ligging van je huis, isolatie, vrijstaand of een appartement, hoeveel mensen telt je huishouden. Het is niet eenvoudig om daar een eenduidig antwoord op te geven.

Hoe hoog is het gasgebruik?

De hoogte van het gasverbruik is mede afhankelijk van je woningtype, ook het aantal bewoners de persoonlijke comfortbehoefte en het weer spelen hierin mee. En natuurlijk de prijs van het gas speelt een belangrijke rol.

Op de jaarlijkse afrekennota zie je precies wat je verbruik is geweest van afgelopen jaar. Gemiddeld verbruikt een gezin 1470 M3 per jaar aan gas, zit je hier ver boven dan kunnen er andere dingen meespelen als een groter gezin of een oudere CV ketel welke meer gas gebruikt.

Waaraan besteedt je aardgas?

Het gebruik van aardgas in een gemiddeld huishouden is vrij beperkt, centrale verwarming, boiler, gaskachel en koken. De verwarming is de grootste kostenpost op de energierekening. Een zachte of strenge winter maakt een heleboel kosten uit op de energierekening, een zachte winter kan je honderden euro’s besparen per jaar.

Minder gas gebruiken en besparen op je energierekening?

Je kunt ongeveer 7% op je gasverbruik dus ook op je energierekening besparen als je de verwarming een graadje lager zet.

Ook hebben veel mensen nog ergens een raam openstaan als de verwarming aanstaat, dit kost onnodig gas en geld.